zondag 14 januari 2018

Lulu Taylor: De sneeuwengel****Lulu Taylor: De sneeuwengel****

Emily Conway heeft alles wat haar hartje begeerd, tenminste zo leek het. Al in het eerste hoofdstuk maak je al kennis met haar problemen. Haar man heeft door duistere investeringen alles verloren, en door wanhoop gedreven rijdt hij na een feestje met haar van de klif. Beiden overleven het, maar voor Emily heeft hij afgedaan. Op het moment dat ze uit haar huis zal worden gezet krijgt ze het bericht dat ze een huis heeft geërfd. En niet alleen een huis, ook een landgoed hoort erbij. Voor Emily de kans om opnieuw te beginnen met haar kinderen, maar ze is zeer nieuwsgierig naar haar weldoenster.

Je keert ook terug naar de aristocratie in de jaren zestig van de 20e eeuw, de jonge Cressida Felbridge wordt voor het nageslacht geportretteerd door de kunstenaar Ralph Few. De twee worden smoorverliefd op elkaar, maar er is een probleem, Ralph is getrouwd.

Moeiteloos verweeft Taylor de levens van twee verschillende, nee drie vrouwen, want de vrouw van Ralph is er ook nog, met elkaar. Al is het in begin wel even nadenken over wie het hoofdstuk gaat. Dat maakt het begin van ‘De sneeuwengel’ verwarrend. Maar zodra je de honderd pagina’s bent gepasseerd ben je verdiept in de levens van deze drie vrouwen. De beschrijvingen van Engeland in de jaren zestig zijn magnifiek en de manier waarop Taylor schrijft, zorgt er voor dat je je waant in Engeland, zowel in het heden als verleden. Dat is vanaf het begin zo, want je ziet de klif waar Emily en haar man van af rijden en je voelt de ontzetting bij haar. Je ziet de ontmoeting van Cressida en Ralph in het huis van Ralph. Maar ook de vader van Cressida is een levensecht persoon. Dat zijn alle personages die Taylor schetst, levensechte mensen.

Naast de prachtige omschrijvingen, de karakterschetsen zijn er spannende ontwikkelingen. Want welke geheimen verbergt het huis, wie is de mysterieuze vrouw die die het huis en landgoed heeft nagelaten aan Emily maar vooral wat heeft de sneeuwengel met dit alles te maken. Heden en verleden worden na die eerste honderd bladzijden moeiteloos met elkaar verbonden. Ik las ‘De sneeuwengel’ in december. Een perfecte tijd voor deze spannende roman, mede door de donkere dagen, maar laat je niet weerhouden door deze opmerking, ‘De sneeuwengel’ kan je in elk jaargetijde lezen.

Auteur: Lulu Taylor
Titel: De sneeuwengel
Genre: Literaire roman
Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij
Aantal pagina’s: 411

Met dank aan Uitgeverij De Boekerij voor een exemplaar van ‘De sneeuwengel’.


woensdag 3 januari 2018

2018

Het is 2018.

Mooie en goede boeken lezen, fijne hobby's uitoefenen, een goede gezondheid voor mens en dier.

Voor nu heb ik drie mooie en prachtige boeken in het vizier. 'De sneeuwengel' door Taylor wordt hier als eerste besproken  gevolgd door twee boeken voor leesclubs.

Wordt vervolgd.......

donderdag 30 november 2017

Michelle van Dijk: Darko's lessen*****Michelle van Dijk: Darko’s lessen*****

Er is een groot aantal redenen waarom U deze roman moet lezen.

1.       De vertelstijl van Van Dijk is poëtisch en realistisch, ze schrijft prachtig proza.
2.       ‘Darko’s lessen’ is de debuutroman van Michelle van Dijk.
3.       Het leven in Servië wordt verteld op een rauwe bijna afstandelijke manier en toch weet Van Dijk je dan te raken, sowieso zorgt deze roman voor rillingen, over de liefde, over de oorlog, over persoonlijke keuzes.
4.       De liefdesrelatie tussen Darko en Janna is broos, teder, hard en liefdevol.
5.       De moeder van Darko vertelt hem over zijn achtergrond.
6.       ‘Darko’s lessen’ leest als een trein, en is filmisch. Je leest en kijkt naar het filmdoek waar je alle gebeurtenissen aan je voorbij ziet gaan.
7.       Deze roman kluistert je aan je stoel, je moet lezen.
8.       Deze roman verdient vijf sterren en ik kijk nu al uit naar een nieuwe roman hetzij vervolg door Michelle van Dijk.
9.       ‘Darko’s lessen’ zorgt voor onrustige nachten, in je dromen komen Darko en Janna tot leven, maar vooral alle gebeurtenissen in Servië houden je uit je slaap.
10.   En elke andere reden die U kunt verzinnen, deze parel heeft maar 179 pagina’s.

Voor Een Perfecte dag voor Literatuur van Notjustanybook.nl mocht ik dit debuut lezen. Ik werd finaal weg geblazen door de mooie stijl van Van Dijk. Leest U ook wat mijn medebloggers vinden van ‘Darko’s lessen’:
http://www.notjustanybook.nl/2017/10/darkos-lessen-michelle-van-dijk/


Uitgeverij Douane schrijft over Darko’s lessen:

“Na een half uur lezen gaat het jurkje uit. Ze is roomwit. Ik hou van haar lichaam. Het vangt al het licht in deze kamer. Het draait erin rond en maakt mij duizelig. Ik wil mijn ogen niet dicht doen, ik wil zien hoe Janna het licht is.”
 Darko (20) reisde op zijn elfde met zijn ouders vanuit Servië naar Nederland. Hij heeft een relatie met Janna, die bijna vijftien jaar ouder is en als niet zo happy happy single vooral last heeft van 'first world problems', zoals keuzestress en verveling. Sinds ze Darko kent, is haar probleem vooral dat zij een lerares ís en dat hij haar leerling wás. Darko werkt zich intussen te pletter om genoeg te verdienen, een diploma te halen. De tegenstellingen maken hun liefde niet zozeer onmogelijk of verboden, maar wel kansarm. In deze rauwe roman wordt Darko volwassen in het heden van de Rotterdamse working class. Grijpen de pijn van een ongelijke liefde en de herinneringen aan het Servische slagveld van de jaren '90 Darko op fatale wijze naar de keel? Of gaan hij en Janna het redden in de smeltkroes Rotterdam?

Titel: Darko’s lessen
Genre: Literatuur
Uitgeverij: Douane
Aantal pagina’s: 179

Dank aan uitgeverij Douane voor een exemplaar.

maandag 13 november 2017

Gaby Rasters: Muurbloem***Gaby Rasters: Muurbloem***

Wat nu als je je gaat verdiepen in overspeldatingsites…. In ‘Muurbloem’ geschreven door Gaby Rasters, gaat haar hoofdpersoon, de journaliste Daan(tje) dat doen. Daan werkt bij de “Laura”. Er gaat een wereld voor haar (en mij) open, veel vunzigheid, seks maar ook leuke gesprekken (wonderlijk in mijn ogen dan hè, overspel ik vind het persoonlijk een no go). De alias die Daan gebruikt is Muurbloem.

Meneer Stevens is in behandeling bij psycholoog Patrick en hun gesprekken zijn niet gemakkelijk en niet leuk. Want waarom vindt meneer Stevens vrouwen zo moeilijk….

Daan, Patrick en meneer Stevens, drie hoofdpersonen, twee verhaallijnen, overspel, Laura, Marc, griezelige situaties, rare gesprekken, een wonderlijke het daglicht niet kunnen verdragende site, aliassen, liefde en nicknames. Alle ingrediënten komen voor in ‘Muurbloem’ en uiteindelijk worden deze ingrediënten gemixt en komen de twee verhaallijnen bij elkaar.

Toen ik de achterflap van ‘Muurbloem’ las was ik meteen enthousiast, de auteur ken ik niet, maar ik laat mij heel graag verrassen als lezeres. De korte situatieschets sprak mij aan. Mijn verwachtingen zijn niet helemaal uitgekomen. 

Rasters kan schrijven, dat heeft ze wel bewezen en mijn collega- bloggers roemen haar eerdere boeken, de trilogie ‘Follow’, ‘Like’, ‘Share’ . Dat Rasters geïnteresseerd is in innovatie zie je al in deze titels terug. Haar nieuwste boek ‘Muurbloem’ leest gemakkelijk, maar wat ik miste was de samenhang. De twee verhaallijnen lopen naast elkaar en ontwikkelen zichzelf en voor ik het wist worden ze gecombineerd op een manier alsof ik hele stukken van de film heb gemist. 

Een voordeel is dat ‘Muurbloem’ een groot lettertype heeft en geen dikke pil is, vandaag er in begonnen is vandaag uitgelezen, hooguit doe je er twee dagen over. Spannend is ‘Muurbloem’ ook, omdat je blijft gissen waarom deze drie mensen de hoofdrol spelen en wat er gaat gebeuren. 

Lees ook wat mijn collega-bloggers vinden van ‘Muurbloem’

6 november jl.:  http://biebmiepje.nl/
20 november a.s. : https://mustreadsornot.com/

Titel: Muurbloem
Genre: Feelgoodromans
Uitgeverij: Ellessy
Aantal pagina’s: 205

Met dank aan Uitgeverij Ellessy en Gaby Rasters voor een exemplaar van ‘Muurbloem’.