maandag 13 november 2017

Gaby Rasters: Muurbloem***Gaby Rasters: Muurbloem***

Wat nu als je je gaat verdiepen in overspeldatingsites…. In ‘Muurbloem’ geschreven door Gaby Rasters, gaat haar hoofdpersoon, de journaliste Daan(tje) dat doen. Daan werkt bij de “Laura”. Er gaat een wereld voor haar (en mij) open, veel vunzigheid, seks maar ook leuke gesprekken (wonderlijk in mijn ogen dan hè, overspel ik vind het persoonlijk een no go). De alias die Daan gebruikt is Muurbloem.

Meneer Stevens is in behandeling bij psycholoog Patrick en hun gesprekken zijn niet gemakkelijk en niet leuk. Want waarom vindt meneer Stevens vrouwen zo moeilijk….

Daan, Patrick en meneer Stevens, drie hoofdpersonen, twee verhaallijnen, overspel, Laura, Marc, griezelige situaties, rare gesprekken, een wonderlijke het daglicht niet kunnen verdragende site, aliassen, liefde en nicknames. Alle ingrediënten komen voor in ‘Muurbloem’ en uiteindelijk worden deze ingrediënten gemixt en komen de twee verhaallijnen bij elkaar.

Toen ik de achterflap van ‘Muurbloem’ las was ik meteen enthousiast, de auteur ken ik niet, maar ik laat mij heel graag verrassen als lezeres. De korte situatieschets sprak mij aan. Mijn verwachtingen zijn niet helemaal uitgekomen. 

Rasters kan schrijven, dat heeft ze wel bewezen en mijn collega- bloggers roemen haar eerdere boeken, de trilogie ‘Follow’, ‘Like’, ‘Share’ . Dat Rasters geïnteresseerd is in innovatie zie je al in deze titels terug. Haar nieuwste boek ‘Muurbloem’ leest gemakkelijk, maar wat ik miste was de samenhang. De twee verhaallijnen lopen naast elkaar en ontwikkelen zichzelf en voor ik het wist worden ze gecombineerd op een manier alsof ik hele stukken van de film heb gemist. 

Een voordeel is dat ‘Muurbloem’ een groot lettertype heeft en geen dikke pil is, vandaag er in begonnen is vandaag uitgelezen, hooguit doe je er twee dagen over. Spannend is ‘Muurbloem’ ook, omdat je blijft gissen waarom deze drie mensen de hoofdrol spelen en wat er gaat gebeuren. 

Lees ook wat mijn collega-bloggers vinden van ‘Muurbloem’

6 november jl.:  http://biebmiepje.nl/
20 november a.s. : https://mustreadsornot.com/

Titel: Muurbloem
Genre: Feelgoodromans
Uitgeverij: Ellessy
Aantal pagina’s: 205

Met dank aan Uitgeverij Ellessy en Gaby Rasters voor een exemplaar van ‘Muurbloem’.


zaterdag 28 oktober 2017

Renate Dorrestein: Reddende engel****

Renate Dorrestein: Reddende engel****‘Reddende engel’ is al het twintigste boek van Renate Dorrestein. Ik heb niet al haar boeken gelezen, en door een boekenlijst weet ik dat ik nog een aantal kan lezen van haar oeuvre.

‘Reddende engel’ is een bevreemdend, bizar, spannend en goed boek. Er is een groot lettertype gebruikt en het aantal pagina’s  is 252. Eenmaal in ‘Reddende engel’ begonnen kon ik niet stoppen met lezen, ik heb het wel geprobeerd, mede omdat ik meedeed met een leesclub op Hebban.nl. maar in twee dagen had ik ‘Reddende engel’ uitgelezen. Dat vertelt al veel over een boek, langzaam lezen lukte niet, want het is spannend. Waar is Sabine terecht gekomen? Ze is boos, ze is aan de kant gezet door haar echtgenoot en ze komt op boerderij terecht. Dat is eigenlijk alles wat je over dit boek kunt zeggen, alles wat je er over schrijft is een spoiler. En dat is onnodig, lezers moeten zelf kunnen genieten van de bizarre situaties en personages. 

De titel ‘Reddende engel’ heeft verschillende betekenissen, en al lezende ontdek je er verschillende. Gelooft U mij maar dat ook dat bijzonder is. Want wie redt wie en wat is er toch aan de hand?


Op de vraag waarom je 'Reddende engel' zou moeten lezen zijn verschillende antwoorden mogelijk.

Je leest of gaat ‘Reddende engel’ lezen omdat:
1.       je fan bent van de boeken van Renate Dorrestein;
2.       dit haar twintigste boek is;
3.       ze teruggaat naar haar romanliefde gothic novel;
4.       het een psychologische roman is;
5.       je houdt van de zwartgallige humor die Renate Dorrestein hanteert;
6.       je nieuwsgierig bent naar dit boek;
7.       je meedoet aan een leesclub;
8.       je van romans houdt;
9.       deze roman spannend is.
10.   En elke andere reden die U zelf kunt bedenken.

‘Reddende engel’ is een bijzonder aangenaam bevreemdend boek. De hoofdpersonen zijn vreemd, doen raar maar tonen wel naastenliefde. En op een gegeven moment kijk je nergens meer van op. De titel ‘Reddende engel’ is prachtig en dekt de lading van het boek. Wie zorgt voor wie en helpt?
Ik kan niet meer zeggen dan dat ik genoten hebt en dat is alles wat ik over de inhoud schrijf. Alles wat je schrijft is een en al spoiler is, en dat is onnodig.

Geniet U zelf van ‘Reddende engel’ door Renate Dorrestein, lees en verwondert U.

Auteur: Renate Dorrestein

Titel: Reddende engel
Genre: Literaire roman
Uitgeverij: Podium
Aantal pagina’s: 252

Met dank aan Uitgeverij Podium en Hebban voor een exemplaar van ‘Reddende engel’.